toi’s
Bij muziek volkomen ongebruikelijk maar bij toneel de normaalste zaak van de wereld: toi’s. Kleine cadeautjes voor iedereen om elkaar op de avond van de première succes te wensen. Variërend van ansichtkaart, klein boekje tot flesje Berenburger (rekwisiet uit de voorstelling). Ze liggen in de artiestenfoyer, in je kleedkamer of op je plek in het decor.
genodigden
Een zaal vol bekenden die over het algemeen allemaal positief gestemd zijn, nieuwsgierig en vol goede wil waardoor de avond iets heel gezelligs en feestelijks krijgt.
de voorstelling
Iedereen blij dat het goed is gegaan. Niet vanzelfsprekend. Al helemaal niet omdat er tot en met aan de laatste try-out (de dag voor de première) nog gesleuteld is aan teksten en opkomsten.
terugweg
De bus, ontzettend gezellig uitgerust met tafeltjes en schemerlampjes, lijkt op de terugweg een rijdend cafe. Het hele kantoor plus aanhang rijdt mee. Er is drinken en eten en er wordt volop, vrolijk gekeuveld.
recensies
Een optelsom van losse ideetjes, de Volkskrant
Ondanks toptalent een mislukking, Leidsch Dagblad
Yfke
Yfke Blom die ons na de voorstelling aansprak had het wel mooi gevonden. Al was het maar omdat ze woonde in huis waar de voorstelling zich afspeelt: de voormalige pastorie in Foudgum. Voor theatermakers met brede belangstelling was een bezoek onvermijdelijk en zo kreeg de rit naar de voorstelling in Leeuwarden het karakter van een bedrijfsuitje.
De pastorie, waar Yfke een bed & breakfast is begonnen, lag er prachtig bij. Het kerkje was in minder goede staat. Over het hoe en waarom waren de meningen verdeeld maar dat de overdracht van de kerk aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken een persoonlijk drama voor Hendrikje is, was iedereen het eens.
Hendrikje, de voormalige kosteres, liet op ons een verpletterende indruk achter. Er is een boekje over haar verschenen dat Olga in de bus terug heeft voorgelezen.
Als eerbetoon aan Francois HaverSchmidt, werd Rika gezongen.
Maar dan in ’t NRC-H: “Paaltjens verzen verfijnd gezongen” luidt de kop. “Dit is gaaf en vaak geestig muziektheater …” en “intrigerende interpretatie”. De helding van dit blog wordt met name genoemd. Vier van de vijf sterren, mooi wel!
Kijk, daar blijkt toch weer dat kwaliteitsverschil ;-)
de Volkskrant gelijk de deur uitgedaan, dat begrijp je.