Als gitariste met brede belangstelling sta je wel natuurlijk ook wel eens in de file. Bijvoorbeeld op de snelweg die loopt van Noord naar Zuid Nederland. Afgelopen zaterdag las ik in de krant dat die weg eind 2011 één groot gestroomlijnd en verbreed autofeest zal zijn. Tegen die tijd is de A2 voor bijna de helft verbreed.
Mensen die het weten kunnen – een vrachtwagenchauffeur, een hoogleraar ruimtelijke economie en de opstellers van de met de verbreding gepaard gaande Milieu Effect Rapportage – verwachten niet dat de file hierdoor zal afnemen. De file zal zich hooguit verplaatsen. Mocht de file wel verdwijnen, weet dan dat deze de neiging heeft zichzelf te herstellen. Want zodra de files korter worden, springen mensen die zich nu nog laten ontmoedigen weer in de auto. Of gaan ze verder van hun werk wonen.
De verbreding van de bijna de helft van de A2 heeft 3 miljard euro gekost. De weg telt 212 kilometer. Dat komt neer op een ruime € 28 miljoen per kilometer verbreding.
Afgelopen mei publiceerde RTL 4 een onderzoek waaruit blijkt dat de drie overheden, Rijk, Provincies en Gemeenten gezamelijk samen 1,7 miljard euro uitgeven aan kunstsubsidies. Dat klinkt veel en dat is het ook.
Maar niet als je het vergelijkt met de verbreding van – bijna de helft van – de A2.