Gitaristen Kollektief

Geïnspireerd door een optreden van John Williams en Paco Peña in de grote zaal van het Concertgebouw begon amateurgitarist Christiaan Beijer met het organiseren van gitaarconcerten en -festivals in Nederland. Dat deed hij onder de naam Gitaristen Kollektief.

Klassiek gitarist John Williams en flamenco gitarist Paco Peña hadden tijdens het concert, om en om opgetreden. Samen hadden ze het afgesloten. Precies dát werd de formule van het Gitaristen Kollektief:  korte optredens van gitaristen afkomstig uit verschillende stijlen, in één concert te beluisteren.  


Actief


Het Kollektief was uiterst actief. Er was elke maand een concert in Theater Bellevue en er was elke maand een gitaarcafé voor aanstormend talent. Er waren speciale concerten voor gitaristen “van bijzondere klasse” en in de periode 1977 tot 1983, organiseerde het Gitaristen Kollektief vijf grote gitaarfestivals, waaronder twee in de grote zaal van het Concertgebouw. Ook ging het Gitaristen Kollektief op reis door Nederland. De concerten die in Bellevue plaatsvonden waren te beluisteren in Gitariteiten, het wekelijkse radioprogramma van Eddy Christiani.


Internationale aandacht


Het Gitaristen Kollektief trok wereldwijd veel aandacht en tientallen gitaristen traden op tijdens de festivals en concerten. Van klassiek tot jazz, van flamenco tot blues, van latin tot freestyle, van fingerpicking tot jazz manouche / Django Reinhardt stijl. Gitaristen als Roberto Aussel, Sergio en Odair Assad, Kazuhito Yamashita, John Mills, John Williams, David Russell, Balthazar Benitez, Milan Zilenka, Vladimir Mikulka, Suzanne Mebes, Amsterdams Gitaartrio, Eduardo Falu, Jan Akkerman, Harry Sacksioni, Paco Pena, Juan Martin, Pepe Habichuela, Eric Vaarzon Morel, Wim Overgaauw, Gypsiegroep WASO, Klaus Flenter “So much guitar”, etc. etc…


Gitaristen Kollektief Archief


Gitaristen Kollektief Archief

‘Het archief kijkt mij verwijtend aan, met een blik van komt er nog wat van, doe je er nog wat mee?’
Christiaan Beijer


Het Gitaristen Kollektief heeft van 1977 tot 1983 bestaan. Initiator en grote motor van het Gitaristen Kollektief Christiaan Beijer bezit een groot archief met uren geluidsmateriaal op kwalitatief hoogwaardige Revox tapes, en met honderden foto’s, programma’s, recensies en LP’s. Ook beschikt hij over de benodigde afspeelapparatuur.


Ik dacht


Misschien is er wel een conservatoriumstudent of aankomend muziekwetenschapper die op zoek is naar een onderwerp voor een scriptie of paper? Of een liefhebber of muziekhistoricus die de geschiedenis van de gitaar in Nederland in kaart wil brengen? Misschien is er wel iemand die iets met al die opnames wil doen? Wie weet is er zelfs wel een potje voor te vinden, zodat er een mooie uitgave of website van gemaakt kan worden?Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.