• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

Esther Steenbergen

gitariste met iets te brede belangstelling

  • ACTUEEL
  • GITARISTE
  • OVER
  • BLOG
  • CONTACT
  • SHOP
  • ENGLISH

Schubert & the blues

Hans van Gelderen & Henri Muldrow

Schubert & the blues

“Schubert & the blues” was de titel van het eerste concert dat Otto en ik in Het Concertgebouw organiseerden. Samen met de prachtige foto, gemaakt door buurman Rollan Didier, vatte het precies samen wat het publiek kon verwachten: een zanger, een gitarist en een programma met klassieke en ‘andere’ muziek.

Ik wilde Schubert & the blues gebruik om iets uit te leggen over het belang van een goede foto, op een lezing aan studenten van het Conservatorium van Amsterdam over mijn ervaringen als organisator van Meesters op de Gitaar, de gitaarserie in Het Concertgebouw.

Uiteindelijk heb ik de foto niet gebruikt, maar dat betekent niet dat hij nu voorgoed in de la verdwijnt.

De lezing was een succes. Er werden aantekeningen gemaakt. Heel veel vragen gesteld. Het was leerzaam. Voor de studenten. Maar ook voor mij. Ik ga het vaker doen.

Categorie: BLOG31 januari 2023 31 januari 2023

Update

Er was van alles loos

Het dak ging er af. Het hart sloeg op hol. Naasten overleden of raakten de weg kwijt. Maar het werk is gewoon doorgegaan. Alsof er niks aan de hand was.

Blijf op de hoogte

Categorie: Update22 oktober 2022 28 november 2022

Uitstel

Vanwege Corona stelden we het concert een jaar uit. Omdat er toen nog maar tachtig mensen de zaal in mochten maakten we van één concert, twee kortere. Daarna werden er versoepelingen aangekondigd. Nu konden de twee concerten weer worden samengevoegd tot een. Nadat we dat aan iedereen hadden laten weten, bleken de Verenigde Staten hoog risico gebied zodat hij tien dagen in quarantaine moest. Als hij al het vliegtuig in zou komen, want met die besmettelijke variant, wie weet werd hij wel positief getest.

Omdat het een cultureel evenement betrof kon voor de quarantaineregel een uitzondering worden aangevraagd. En toen dat was gebeurd werden de regels versoepeld, verviel de quarantaineplicht en leek er geen vuiltje meer aan de lucht.

Categorie: Meesters op de GitaarTags: Meesters op de Gitaar14 maart 2022 3 oktober 2022

Regisseur Pierre Audi

Pierre Audi weet: ‘een musicus is een musicus. Een acteur is een acteur. Een zanger is een musicus. Geen acteur.’

Hij zegt het tegen Suzanne Stephens, een van de weduwen van componist Karl Heinz Stockhausen. Ze is dramaturgisch adviseur van zijn opera en kijkt bedenkelijk. De partituur van haar geliefde Karl Heinz staat bomvol regieaanwijzingen voor de musici.

Maar de regisseur van de opera Aus Licht is onverbiddelijk: ‘Het is mijn taak om te voorkomen dat het er belachelijk uitziet’.

Categorie: Gehoord, Gezien, GelezenTags: gehoord-gezien-gelezen5 februari 2022 22 oktober 2022

Hier stond een heel boos stukje over Maestro

Het was te grof. Daarom heb ik het weggehaald.

Ergernis

Ik schreef al eerder over Maestro (zucht). Ik schreef ook eerder iets over elite als verwijt. Maar nu hou ik er weer een hele tijd mijn mond over dicht.

Categorie: Gehoord, Gezien, Gelezen13 januari 2022 3 oktober 2022

Op het balkon in de kleine zaal van het Concertgebouw

zat een man die bij elke virtuoze passage van de gitarist op het podium in de lach schoot. Een paar stoelen verderop in dezelfde rij, zat een vrouw die steeds nadrukkelijker naar voren boog om boos naar de lachende man te kijken. Maar hij merkte haar niet op. Ook de speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde wereldpremière werkte op de man zijn lachspieren. Bij de razendsnelle opening barstte hij keihard in lachen uit. Opeens zag hij de boze vrouw. En verontschuldigde zich. SORRY. Maar stoppen met lachen lukte niet meer. Hahaha. ‘Oh sorry’ , ha ha ha ‘pardon’, ja sorry’. Er begonnen mensen mee te lachen. Eerst een paar, maar steeds meer en op een gegeven moment zat het halve balkon te schateren. ‘HA HA HA!!’

De componist uit Noorwegen had verwacht dat het Nederlandse publiek wel wat gewend was op het gebied van hedendaagse muziek. ‘Dat is ook zo’, zei ik. Maar hij geloofde me niet.

Categorie: Meesters op de Gitaar9 november 2021 22 oktober 2022

Laatste tocht

Hij werd geboren in een geslacht van scheepsbouwers in Capelle aan de IJssel en stierf als boekhandelaar, in Amsterdam. Daar zaten tweeënnegentig jaar tussen. Daarin was een boot te koop geweest die nog door zijn vader bleek te zijn gebouwd. Hij kocht hem en maakte er sindsdien, met een min of meer vast gezelschap, elk jaar een tocht mee ter ere van zijn verjaardag. Afgelopen augustus zou hij negenennegentig geworden zijn. Om dat te herdenken was er wederom een boottocht georganiseerd.

Daar was hij niet bij.

Al dachten sommigen daar anders over.

Foto : Kris Spinhoven
Meer Wout : Slaapliedje | Leeftijd

Categorie: onder vriendenTags: Wout6 september 2021 3 oktober 2022

Op Koers

Hoe het ging, vroeg ik.
‘Nou… niet zo’ , antwoordde ze. Ze zat een beetje vast. Wist het allemaal niet meer zo goed. Hoe het nou verder moest. En met wat precies. ‘Ik ben eigenlijk een beetje koersloos’, vatte ze haar situatie samen. En jij dan? vroeg ze, om er van af te zijn.

Ik? Vroeg ik.

Ja jij.

‘Ik lig op koers.’

afbeelding: sail.nl

Categorie: onder vrienden16 juni 2021 16 juni 2021

Emmer

Ik ben bang dat ik een trauma heb, zei Linda Polman.
Natuurlijk heeft u een trauma, antwoordde de psychiater. Maar u heeft er blijkbaar geen last van.

In een marathoninterview vertelt de onderzoeksjournaliste over een massaslachting in Rwanda waar ze getuige van was. ‘Ik raakte in een shock die mij in staat stelde, gedistantieerd van mezelf te handelen’, vertelt ze Hans Jaap Melissen, de interviewer.
Van de gruwelijkheden krijgt ze tot haar eigen verbazing, geen last. ‘Ik dacht er niet aan. Lag er niet wakker van. Ik droomde er niet over.’

Toch gaat ze, gealarmeerd door collega’s die gemankeerd uit Joegoslavië terugkwamen, naar Centrum ’40-’45, een instituut gespecialiseerd in traumaverwerking.

De psychiater van dienst ontvouwt haar zijn theorie: de mens is een emmer. Gedurende het leven raakt die emmer gevuld. Als de emmer overstroomt, gaat het mis. Polmans emmer was nog niet vol en stroomde niet over.

Ik fantaseerde er op door. Dat niet iedereen dezelfde maat emmer heeft. Of dat er bij sommige mensen misschien wel een heel klein gaatje in zit. Zo kwam There’s a Hole in my Bucket in een heel ander daglicht te staan.

De mooiste uitvoering van het beroemde liedje hoorde ik, toevallig of niet, op de begrafenis van een moeder wier kinderen en man bij wijze van spreken tot aan hun enkels in de inhoud van elkaars overgelopen emmers stonden. Toch maakte die moeder op mij altijd een vrij opgeruimde indruk.

Linda Polman | Het hele interview | Hans Jaap Melissen |

Esther Steenbergen
Speelt | Schrijft | Produceert
Dit is een bericht uit
Gehoord | Gezien | Gelezen
Lees
Alle Berichten
Blijf op de hoogte
Nieuwsbrief

Categorie: Gehoord, Gezien, Gelezen10 januari 2021 3 oktober 2022

De Streelrobot

Ik sta blijkbaar op een paar perslijsten want steeds vaker krijg ik een uitnodiging voor een preview. Laat ik maar eens gaan, dacht ik als aspirant galeriehoudster. Eens kijken hoe het er in de echte wereld aan toegaat.

Zo kwam ik bij Onward & Upward terecht, een tentoonstelling in Droog, gecureerd door grand old Renny Ramakers en de door haar uitgenodigde Liselore Frowijn.

Het oorspronkelijke idee was een post quarantaine tentoonstelling maar het gaat altijd anders dan je denkt. Tijdens het selecteren van de kunstwerken bleek niet in quarantaine de verbindende factor, maar troost. De behoefte aan troost. Want we leven in onzekere tijden. Pandemie of geen pandemie.

Al voorbereidend brachten beide dames in lockdown veel tijd in hun tuin door. Voltaire schreef ooit iets over een jardin wat mooi aansloot bij de expositie en een tuin is nu eenmaal vaak troostrijker dan een witte muur, aldus Ramakers in haar welkomstwoord. Zo kwamen de geselecteerde kunstwerken van Onward & Upward in een als surrealistische tuin, vormgegeven ruimte terecht.

Die vormgeving doet soms een beetje geforceerd aan. Maar bij het sluitstuk van de tentoonstelling, de streelrobot, pakt het perfect uit. Of ik hem wilde uitproberen, vroeg de kunstenares. Ik mocht mijn BH aanhouden.

Onward & Upward van 2-10-2020 tot 17-1-2021 in Droog – Staalstraat – Amsterdam
Ga maar lekker zelf kijken. Er hangen zoals altijd mooie en minder mooie werken.

Onward & Upward | Renny Ramakers | Liselore Frowijn | Il faut cultiver | Droog

Categorie: Gehoord, Gezien, GelezenTags: tentoonstelling1 oktober 2020 1 juli 2021

  • Ga naar pagina 1
  • Ga naar pagina 2
  • Ga naar pagina 3
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Ga naar pagina 24
  • Ga naar Volgende pagina »

Copyright © 2023 esther steenbergen